web analytics

IJzertekort gevolgen

De gevolgen van ijzertekort - Gezonder Leven

Je slaapt vele uren of je rust meerdere keren gedurende de dag. Maar toch voel je je altijd loom en heb je geen kracht. Je hebt het ook moeilijk om ’s morgens op te staan en je valt overal in slaap.

Serieuze gevolgen door ijzertekort - Nieuws | Gezondheidsplein.nl

IJzertekort kan ernstige gevolgen hebben. Dat stelt de Britse onderzoeker Thomas Suttaford. Bloedarmoede of ijzertekort nog al eens onderschat, maar het kan in zeer serieuze gevallen leiden tot verminderde vruchtbaarheid, moeite met slikken, verwardheid en irritatie.

"IJzertekort kan gevaarlijk zijn" | wetenschap | De Morgen

"Bloedarmoede is een onderschat probleem", stelt dokter Thomas Suttaford in de Britse krant The Times. De oorzaak is meestal een tekort aan ijzer, vaak veroorzaakt door voedingsgewoontes of (ongemerkte) bloedingen. En een tekort aan ijzer, dat kan gevaarlijk zijn, stelt Suttaford.

Deze vervelende kwaaltjes wijzen op ijzertekort | Goed Gevoel

Een van de meest voorkomende symptomen van een ijzertekort is meteen ook moeilijk te achterhalen. Een ijzertekort zorgt ervoor dat je lichaam over het algemeen minder zuurstof krijgt en dus ook minder energie heeft. Iedereen is moe aan het einde van de dag, maar gaat deze vermoeidheid gepaard met je geïrriteerd of zwak voelen of kan je je moeilijk concentreren? Dan kan een tekort aan ijzer de oorzaak zijn.

Alles over een ijzertekort en wat te doen - OptimaleGezondheid.com

Als je je niet aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid houdt, zal je ijzervoorraad gaan dalen tot het moment dat er écht een tekort ontstaat. Directe gevolgen zijn dan algemene lusteloosheid en moeheid door het minder efficiënt kunnen vervoeren van zuurstof in het lichaam. Dit, samen met de verminderde weerstand, kan zorgen voor verschillende kwaaltjes die vaak op zichzelf staand worden gezien, maar duidelijke signalen zijn voor een ijzertekort.

Ijzertekort - Symptomen, Gevolgen & Oorzaken - Gezond.be

Zeker als je op de lange termijn te maken hebt met een tekort aan ijzer, kan dit vervelende gevolgen hebben voor de gezondheid. Enkele mogelijke gevolgen waar jij mee te maken kunt krijgen door een tekort aan ijzer, zijn de volgende:

Deze vervelende kwaaltjes wijzen op ijzertekort -HLN.be

Overdaad schaadt en zo ook met ijzer: meer ijzer is niet noodzakelijk beter. Zo kan een teveel aan ijzer de organen schaden en het risico op diabetes, een hartaanval en kanker voornamelijk bij oudere mensen verhogen. Probeer dus je dagelijks aanbevolen dosis ijzer te bereiken, maar niet te overschrijden.

Ferriprieve anemie | Bloed / afweersysteem | Menselijk Lichaam - Menselijk Lichaam

Ga naar de dokter met verschijnselen die op bloedarmoede wijzen. Soms is ferriprieve anemie door ijzertekort een teken dat er een ernstiger, onderliggende ziekte bestaat, zoals een maagzweer of dikke-darmkanker. Dan zijn onderzoeken nodig om de mogelijke diagnose te bevestigen of uit te sluiten. Vrouwen die zwanger zijn of sterk menstrueren moeten met hun arts overleggen of ze ijzersupplementen nodig hebben.

IJzertekort: oorzaken, symptomen, preventie en behandeling - Surfplaza.be

Een gebrek ijzer en daardoor aan zuurstof in je lichaam heeft ook gevolgen voor je zenuwstelsel. Dat komt in een hogere versnelling te staan, waardoor je erg gevoelig wordt en je zelfs angstgevoelens kunt krijgen. Zelfs haaruitval kan duiden op een tekort aan ijzer. Je lichaam heeft minder zuurstof beschikbaar en zal de zuurstof die wel beschikbaar is eerst naar je vitale delen van je lichaam sturen. Je haar is één van de laatste dingen die dan worden gevoed met zuurstof, met als gevolg dat je haren gaan uitvallen.

IJzertekort | Symptomen, oorzaken en gevolgen - Bodyheal

De gevolgen van ijzertekort blijven meestal bij de symptomen. IJzertekort veroorzaakt in eerste instantie bloedarmoede. Daarom komen de symptomen van ijzertekort en bloedarmoede ook overeen. Vooral voor kinderen blijkt ijzertekort heel schadelijk te zijn. Kinderen hebben namelijk veel ijzer nodig voor de ontwikkeling van hun spiercoördinatie, denkvermogen en geheugenfunctie.

Video

Nieuws

Betere behandeling ijzertekort ontdekt

Onderzoekers van het Radboudumc hebben ontdekt dat de huidige behandeling van bloedarmoede door ijzertekort aanzienlijk kan worden verbeterd. In plaats van een- tot driemaal daags een ijzertablet te slikken, lijkt het beter om slechts één ijzertablet per twee dagen te gebruiken.

Verder lezen

Koude handen? Dit kan de oorzaak zijn

Heb jij een ijzertekort? Dan is de kans groot dat je niet alleen sneller moe bent, af en toe last hebt van haaruitval en broze nagels. De kans dat je koude handen hebt is ook groot.

Verder lezen

Complicaties van een ijzergebrek

Een tekort aan ijzer veroorzaakt zelden ernstige of complicaties op lange termijn. Toch vinden sommige mensen met een ijzertekort dat het hun dagelijks leven beïnvloedt. Enkele gemeenschappelijke complicaties worden hieronder geschetst.

Vermoeidheid

Omdat ijzertekort je moe en lethargisch (zonder energie) kan achterlaten, ben je misschien minder productief en actief op het werk. Uw vermogen om wakker te blijven en te focussen kan verminderd raken, en u voelt zich misschien niet in staat om regelmatig te bewegen.

Immuunsysteem

Onderzoek heeft aangetoond dat bloedarmoede door ijzertekort uw immuunsysteem (het natuurlijke afweersysteem van het lichaam) kan aantasten, waardoor u gevoeliger wordt voor ziekte en infectie.

Hart- en longcomplicaties

Volwassenen met ernstige bloedarmoede kunnen het risico lopen complicaties te ontwikkelen die hun hart of longen aantasten. U kunt zich bijvoorbeeld ontwikkelen:

  • tachycardie (een abnormaal snelle hartslag)
  • hartfalen, wanneer uw hart niet erg efficiënt bloed door uw lichaam pompt

Zwangerschap

Zwangere vrouwen met ernstige bloedarmoede hebben een verhoogd risico op complicaties, vooral tijdens en na de geboorte. Ze kunnen ook een postnatale depressie ontwikkelen (een vorm van depressie die sommige vrouwen ervaren na het krijgen van een baby).

Onderzoek suggereert dat baby’s die geboren worden bij moeders die bloedarmoede hebben meer kans hebben om geboren te worden met de volgende verschijnselen:

  • te vroeg geboren zijn (voor week 37 van de zwangerschap)
  • een laag geboortegewicht hebben
  • problemen hebben met hun ijzergehalte
  • het minder goed doen in mentale vaardigheidstests