web analytics

IJzertekort symptomen vrouw

IJzertekort bij vrouwen | Mens en Gezondheid: Aandoeningen

Jzergebrek bij vrouwen komt relatief veel voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd, grote boosdoener: De maandelijkse menstruatie en bloedverlies. Hoe kunnen vrouwen een ijzertekort voorkomen? Wat zijn de oorzaken van een ijzergebrek?

IJzertekort, behandeling, oorzaak en symptomen | IJzergebrek

De zwangerschap, aanzienlijk bloedverlies tijdens de menstruatie, en baarmoederfibromen zijn allemaal mogelijke oorzaken waarom vrouwen eerder een tekort aan ijzer ontwikkelen. Heftige menstruatiebloeding treedt op wanneer een vrouw tijdens de menstruatie meer of langer bloedt dan normaal. Over het algemeen duren menstruatiebloedingen 4 tot 5 dagen en varieert de hoeveelheid bloedverlies van 2 tot 3 eetlepels. Vrouwen met een overmatige menstruele bloeding bloeden meestal meer dan zeven dagen en verliezen twee keer zoveel bloed als normaal.

Wat zijn de symptomen van een ijzertekort en hoe | Amber Albarda

Naast kinderen is het voor zwangere vrouwen ook een probleem als ze een ijzertekort hebben. Een vrouw in verwachting moet er 100% zeker van zijn dat ze genoeg ijzer binnen krijgt en opneemt. Met name in de eerste maanden is het extreem belangrijk. De groei en ontwikkeling van de placenta vergt een behoorlijke hoeveelheid ijzer. Gelukkig wordt er tijdens zwangerschap goed op geprikt en kun je tijdig bijsturen.

Bloedarmoede: dit is het én dit kun je er tegen doen - Mamaenzo

Hemoglobine wordt voornamelijk gevormd uit ijzer. Daarnaast zijn vitamine B12 en vitamine B11 (foliumzuur) nodig. Een normaal Hb-gehalte voor vrouwen ligt tussen de 7.5 en de 10 mmol/l (millimol per liter). Voor zwangeren geldt als ondergrens een Hb-gehalte van 6,8 mmol/l. Hieronder wordt gesproken van bloedarmoede.

Bloedarmoede door ijzertekort tijdens je zwangerschap – 24Baby.nl

Omdat bloedarmoede tijdens de zwangerschap regelmatig voorkomt, houdt je verloskundige je hemoglobinegehalte in de gaten. Je bloed wordt hier standaard twee keer op gecontroleerd. Dit gebeurt tijdens je eerste bezoek aan de verloskundige en rond de 30e week van je zwangerschap. Vrouwen met een verhoogd risico worden ook rond de 20e zwangerschapsweek gecontroleerd.

Bloedarmoede door de overgang ontmaskerd: de symptomen

In de overgang kunnen vrouwen te maken krijgen met bloedarmoede, dit wil zeggen dat je te weinig rode bloedcellen in je bloed hebt of dat je rode bloedcellen niet goed werken. Een andere naam daarvoor is anemie. Je hebt in je rode bloedcellen hemoglobine zitten en dit is een stof die zuurstof door je lichaam transporteert, daardoor heeft je hele lichaam voldoende zuurstof.

Waarom vermoeidheid bij vrouwen vaak komt door een ijzertekort - Revitalis

Klik op de bewerken-knop om deze tekst te wijzigen. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

IJzertekort tijdens de zwangerschap | Ouders van Nu

Tijdens je zwangerschap heeft je lichaam extra ijzer nodig en ligt een ijzertekort sneller op de loer. Het is daarom goed om je ijzerinname in de gaten te houden. Zo kun je ijzertekort en bloedarmoede door ijzertekort voorkomen.

Bloedarmoede - de Verloskundige (KNOV)

Last van duizeligheid, vermoeidheid, hoofdpijn of ben je snel kortademig? Dan kun je last hebben van bloedarmoede. Dat betekent dat er te weinig rode bloedcellen in je bloed zitten of dat de rode bloedcellen niet goed werken. Overigens is meestal je zwangerschap zelf de reden van deze klachten en zijn ze dus onschuldig.

Hoe weet je of je mogelijk een ijzertekort hebt? - Damespraatjes

Om te bepalen of je bloedarmoede heeft, wordt gekeken naar de waarde van het Hb in het bloed. Bij mannen zou dat 8,5 mmol/l moeten zijn en bij vrouwen 7,5 mmol/l. Voor zwangere vrouwen en jongeren gelden andere waarden. Zit je er een klein beetje onder dan is er sprake van een lichte bloedarmoede. Het is sowieso raadzaam om ook dan even bij je huisarts langs te gaan of te bellen met de assistente.

IJzertekort bij vrouwen

IJzertekort komt vaker voor bij vrouwen dan mannen. Het risico van een tekort aan ijzer is het hoogst voor vrouwen die:

Zwanger zijn. De bloedarmoede van de ijzertekort beïnvloedt één in zes zwangere vrouwen. U hebt meer ijzer tijdens zwangerschap nodig om de ontwikkeling van uw ongeboren baby te steunen.

Het hebben zware menstruatieperiodes. Tot 5% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd ontwikkelt een ijzergebrek aan bloedarmoede als gevolg van zware bloedingen tijdens hun menstruatie.

Zuigelingen, kleine kinderen, en tieners lopen ook een hoger risico op een ijzergebrek.

Wat zijn de symptomen?

Bloedarmoede door een tekort aan ijzer ontwikkelt zich vaak langzaam. In het begin, kunt u geen symptomen ervaren, of zij kunnen mild zijn. Wanneer het slechter wordt, kunt u één of meer van deze symptomen opmerken:

  • Vermoeidheid (zeer vaak)
  • Zwakte (zeer vaak)
  • Duizeligheid
  • Hoofdpijn
  • Lage lichaamstemperatuur
  • Bleke of gele “vale” huid
  • Snelle of onregelmatige hartslag
  • Kortademigheid of pijn op de borst, vooral bij lichamelijke activiteit
  • Broze nagels
  • Pica (ongewoon verlangen naar ijs, zeer koude dranken of non-food artikelen zoals vuil of papier)

Als u denkt dat u mogelijk bloedarmoede door ijzergebrek heeft, praat dan met uw arts of verpleegkundige.

Wat kan er gebeuren als het niet behandeld wordt?

Indien onbehandeld, kan een ijzergebrek ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Het hebben van te weinig zuurstof in het lichaam kan organen beschadigen. Met bloedarmoede, moet het hart harder werken om het gebrek aan rode bloedcellen of hemoglobine goed te maken. Dit extra werk kan het hart schaden.

Een te laag ijzergehalte kan ook problemen tijdens zwangerschap veroorzaken.