web analytics

IJzertekort symptomen

IJzertekort, behandeling, oorzaak en symptomen | IJzergebrek

De symptomen van een tekort aan ijzer kunnen aanvankelijk mild zijn, en kunnen soms zelfs onopgemerkt blijven. De meeste mensen realiseren zich meestal niet dat ze een te laag ijzergehalte hebben tot dit aan het licht komt bij een routinebloedonderzoek.

Dit zijn de zes symptomen waaraan je een ijzertekort herkent - Elle

Toch kan het gebeuren dat er een tekort ontstaat, of zelfs bloedarmoede, bijvoorbeeld wanneer je meer bloed verliest dan normaal (hallo, menstruatie). Women's Health zette op een rijtje waaraan je zo'n tekort kunt herkennen; we delen.

10 Tekenen en symptomen van ijzertekort | - Isditwelgezond.nl

Tekenen en symptomen van ijzertekort variëren afhankelijk van de ernst van de bloedarmoede, hoe snel het zich ontwikkelt, uw leeftijd en de huidige gezondheidstoestand. In sommige gevallen ervaren mensen geen symptomen. Hier zijn 10 tekenen en symptomen van ijzertekort, te beginnen met de meest voorkomende.

11 Tips Om Een IJzergebrek Te Verhelpen En Te Voorkomen - Vitaal Gezond

Een tekort aan ijzer kan serieuze gevolgen hebben voor je gezondheid. Het meest bekende symptoom van een ijzergebrek is vermoeidheid. Dit komt doordat ijzer een belangrijke rol speelt bij de aanmaak van de rode bloedcellen die zuurstof door je lichaam vervoeren.

IJzertekort: hoe herken je het? Gezond leven, Gezondheid - Margriet

Symptomen ijzertekort. Als je te weinig ijzer binnenkrijgt, kan dat op de lange termijn een ijzertekort opleveren. Het komt niet vaak voor, omdat je lichaam bij een tekort meer ijzer uit het eten haalt. Hieronder de symptomen waaraan je ijzertekort kunt herkennen.

IJzertekort symptomen en oorzaken | infobron.nl

Het meest voorkomende symptoom bij een ijzertekort is algemene moeheid. Dit is een duidelijke klacht, maar veel mensen herkennen niet dat het hierbij om een ijzertekort gaat. Het kan namelijk ook zo zijn dat je een tijdlang moe bent, omdat je het erg druk hebt of onvoldoende slaapt. Je kunt ‘gewone’ moeheid echter onderscheiden van moeheid door een ijzertekort op een aantal verschillende punten. Bij een ijzertekort voel je je vaak ook echt zwak, ben je geïrriteerd en heb je moeite met concentreren, terwijl dit bij ‘gewone’ moeheid meestal minder het geval is.

IJzertekort: oppassen als je geen vlees eet - Fitplein

Specifieke symptomen van ijzertekort zijn broze nagels en nagels in de vorm van een lepeltje, droge huid, haarverlies, en ontsteking van de slijmvliezen van de mond. Omdat ijzer een belangrijke rol speelt in productie van hemoglobine (rood pigment van het bloed), leidt een tekort hieraan ook tot een bleke huid.

Ijzertekort - Symptomen, Gevolgen & Oorzaken - Gezond.be

De belangrijkste symptomen van een tekort aan ijzer, zijn de volgende: Moeheid Spierzwakte Duizeligheid Een bleek gelaat Ook kun je moeite hebben met slikken en kunnen er afwijkingen ontstaan aan de nagels. De nagels worden bijvoorbeeld wat platter, brokkelig, overlangs gegroefd of zelfs hol.

Een ijzertekort voorkomen en wat zijn de symptomen? - Extragezond.nl

Hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid en algemene zwakte zijn de bekendste symptomen. Maar ook een versnelde hartslag en hartkloppingen kunnen optreden. Dergelijke symptomen doen natuurlijk behoorlijk afbreuk aan je dagelijkse functioneren, en kunnen op hun beurt zelfs weer ernstigere problemen geven.

Ben je altijd moe? 6 tekenen dat jij last hebt van een ijzertekort

Heb je de laatste tijd erg veel last van spierpijn? En dan bedoel ik overmatig veel pijn dat eigenlijk niet te verklaren is. Dat kan komen door een ijzertekort in je lichaam. Na een stevige work out is het voor je lichaam moeilijker om de spieren te herstellen omdat er een zuurstoftekort is.

Video

Nieuws

IJzertekort: Haaruitval kan een teken zijn dat u het mineraal mist

Een minder vaak voorkomend symptoom is haaruitval, bijvoorbeeld als u merkt dat er meer haar naar mee komt bij het borstelen of wassen.

Haaruitval kan worden veroorzaakt door vele andere dingen, of kan gewoon erfelijk zijn, maar als er andere symptomen van ijzertekort aanwezig zijn, kan dit duiden op een tekort aan ijzer.

Verder lezen

Behandeling IJzertekort kan beter

De onderzoekers keken naar het effect van het hormoon hepcidine op de ijzeropname in de darmen. Hepcidine wordt door de lever uitgescheiden, als reactie op een verhoogde ijzerinname.

Het hormoon remt echter de opname van ijzer in het bloed. Een groot deel van de ijzerinname, wordt dan via de dikke darm weer uitgescheiden.

Verder lezen

7 Ongewone signalen van een ijzertekort

1. Extreme vermoeidheid en uitputting

Vermoeidheid is een van de meest voorkomende tekenen van een ijzergebrek omdat het betekent dat je lichaam moeite heeft om de zuurstof naar je cellen te dragen, dus het heeft invloed op je energieniveau.

Mensen die genoeg ijzer in hun bloed missen voelen zich vaak moe, zwak, en kunnen zich niet concentreren. Hoewel vermoeidheid het teken kan zijn van talrijke aandoeningen, als het niet weggaat met voldoende rust, overweeg dan om uw ijzergehalte te laten controleren.

2. Frequente infecties

IJzer speelt een zeer belangrijke rol in een gezond immuunsysteem. Een lager ijzerniveau kan iemand vatbaarder maken voor infecties. De rode bloedcellen helpen om zuurstof naar de milt te vervoeren, die een plaats is waar de besmettingen kunnen worden bestreden.

Rode bloedcellen dragen ook zuurstof naar de lymfeknopen, die witte bloedcellen in huis hebben die de infectie bestrijden. Wanneer iemand een ijzergebrek heeft, worden de witte bloedcellen niet zo goed geproduceerd, en zijn ze niet zo sterk omdat ze niet genoeg zuurstof krijgen, waardoor die persoon gevoeliger wordt voor infecties.

3. Bleke huid

Hemoglobine geeft de huid haar rooskleurige kleur, dus lage niveaus veroorzaken dat de huid lichter wordt.

Wanneer rode bloedcellen laag in ijzer worden, worden ze kleiner en bleker in het centrum, zodat de huid ook bleker wordt. Dit kan gemakkelijker zijn om in mensen met lichtere teint te ontdekken, maar geen kwestie wat uw huidtoon, als het gebied binnen uw onderste ooglid lichter dan normaal is, kan dit een teken van ijzertekort zijn.

4. Gezwollen tong

Veranderingen in uw tong, waaronder pijn of zwelling, kunnen een teken van ijzertekort zijn. Scheurtjes aan de zijkant van de mond komen ook vaak voor bij mensen met een ijzertekort.

5. Restless legs syndroom

Sommige mensen met een ijzertekort ontwikkelen een rusteloos benensyndroom, een aandoening die ervoor zorgt dat u een sterke drang heeft om uw benen te bewegen. De drang komt vaak met een onaangenaam, kruipend gevoel in de benen dat het moeilijk kan maken om te slapen.

6. Pica

Mensen met een ijzertekort kunnen hunkeren naar niet-voedingsstoffen, zoals klei, vuil of krijt, een aandoening die bekend staat als pica.

Echter, het onderwerpen aan uw trek en het eten van deze stoffen kan schadelijk zijn, omdat het kan leiden tot de inname van schadelijke toxines en stoffen. Het eten van klei, krijt en vuil kan de opname van ijzer in de weg staan.

7. Haaruitval

IJzertekort, vooral wanneer het zich ontwikkelt tot bloedarmoede, kan haaruitval veroorzaken. Wanneer de haarwortels niet genoeg zuurstof krijgen, gaan ze in een ruststadium, en haar valt uit en groeit niet terug tot de bloedarmoede is verbeterd. Het is normaal om ongeveer 100 bundels haar per dag te verliezen. Nochtans, als u merkt dat uw haaruitval buitensporig is en het niet terug groeit, kan dit een teken van ijzertekort zijn.

Als u deze symptomen ervaart en denkt dat u een ijzertekort heeft, praat dan met uw arts. Hij of zij kan u helpen om tot de hoofdoorzaak van uw ijzertekort te komen, manieren te vinden om meer ijzerrijk voedsel in uw dieet op te nemen, en te bepalen of u extra ijzer moet innemen.